KADIN GÖZÜYLE | Telekomcular Derneği

KADIN GÖZÜYLEKADIN GÖZÜYLE

Tarih: 2010-05-02

KADIN GÖZÜYLE TELEKOMCULAR DERNEĞİ Emekli Bir Şehirlerarası Personelinin Telekomcular Derneğinin Kuruluş Yıldönümü Kokteyline İlişkin Gözlemleri. PERİHAN TUNÇBİLEK Telekomcular Derneği’nin dördüncü kuruluş yıl dönümü kokteyli nedeniyle 24 Nisan 2010 Cumartesi Necatibey’de yeni taşındıkları apartmana gidiyorum. Dernek binası ilk katta, merdivenlerde son bir kez kendime çeki düzen veriyorum. Yukarıdan sesler geliyor. Dışarda hava güzel, ama toplantı kalabalık. İyiye işaret. Belki tanıdık olabilir. Moralim düzeliyor, içeri giriyorum. Koridorda sağa sola bakıyorum. Heyhat bizden kimse yok. Her zaman olduğu gibi bu tür ortamlarda kadınların sayısı az. Dernekte görevli iki kadın arkadaş geliyor, yardımcı olmak istiyor. Gıyaben tanıştığım Fazlı Bey’i soruyorum. Dışarı çıktı gelir diyorlar. Biraz daha koridorda bekliyorum. Fazlı bey geliyor tanıştırıyorlar. Ayak üstü konuşuyoruz, sonrasında oturuyorum. Artık yalnızım ve tek işim gözlemek. Dernek binası oldukça büyük, aydınlık ve merkezi. Bulanların, taşıyanların emeğine sağlık. Hafta sonu olmasına rağmen takım elbiseler giyilmiş, kravatlar takılmış. Konuşmalar resmi ve ölçülü. Ne de olsa onca yıl aynı kurum içerisinde ast-üst ilişkisi içerisinde çalışılmış. Yüzler gülüyor, ama gözlerde hüzün hakim. Onca yıllık emek, birikim, hiçe sayılmış, kurumun özelleşmesiyle insanlar sağa sola savrulmuş. Salon gittikçe kalabalıklaşıyor, koridorlara kadar taşıyor. Tek başına olmaktan sıkılıyorum, sehpa üzerinde duran dergileri karıştırıyorum. Tam zamanı bir arkadaşımın eşi ve eskiden birlikte çalıştığımız arkadaşla sohbet ediyoruz. Soruyorlar, neden şehirlerarasından kimse yok? Bilmem!.. Belki dernek yeteri kadar kendini tanıtmadı? Aslında şehirlerarası diye bir yer kalmadı. Ama önemli, az mı şehirlerarasında çalışmış binlerce kadının desteği? Sonrası kokteylin resmi açılışı yapılıyor. İlk konuşmayı derneğin eski Başkanlarından Muzaffer Ünver yapıyor, arkasından derneğin şimdiki başkanı Zafer Tekbudak derneğin kuruluşu, amaçları ve bundan sonraki hedefleri üzerine önemli bir konuşma yapıyor. Sonrasında Cengiz Bulut geliyor. Efsane genel müdürümüz. Şehirlerarası kadınlarını birbirine benzeten, mesleğin faaliyete geçtiği 1907 tarihinden itibaren giydirilen önlükleri ortadan kaldırıyor. 1990’ların ikinci yarısından itibaren hem yeni gelen personelin estirdiği gençlik rüzgarı hem de genel müdürümüzün dirayetiyle bir yasak daha ömrünü bitiriyor. Sonrası hepimizin dediği şey oluyor. Önlük giymediğimizde de üretkenliğimizden bir şey kaybetmiyoruz. Ama katıksız disiplinin önemine inananlar yıllarca mutlu oluyor. Neyse şimdi bunları geçiyoruz., toplantıya geri dönüyoruz. Genel müdürümüz örgütlenmenin öneminden bahsediyor ve bir Avrupa ülkesinden örnek vererek; 16 yaş ve üzeri dernek üyeliğinin %46 olduğundan bahsediyor. Ve şikayet etmek yerine harekete geçmek gerekliliğinin altını çiziyor. Projeler üretelim diyor. Madem ki bu kadar genç yaşta emekli olmuş vasıflı üyemiz var bunu etkin şekilde kullanalım. Dördüncü konuşmayı yine eski genel müdürlerlerimizden İ. Hakkı Alptürk yapıyor. Konuşması oldukça duygusal. O da insan emeğinin boşa harcanmasından şikayetçi. Ve çok ilginç bir konuya dikkat çekiyor. Arkadaşlar diyor; bugün sektör denetimsiz kalmış durumda. Bizim işimiz bu boşluğuda doldurmak olmalı. İşte toplantıda en önemli önerilerden biri. Madem ki emek verilmiş, dört yıl önce bir dernek kurulmuş, madem ki zaman harcanarak böylesi büyüklükte bir dernek ayakta tutulmuş en kısa zamanda çeşitli faaliyetlerle bu boşluklar doldurulabilir diyor. Sonrası ikram faslına geçiliyor. Sohbetler devam ediyor. Bir not: Gerçekten güzel, sıcak bir kokteyl düzenlenmişti. Hemen ayak üstü biz de derneğin üyesi olduk. Üyelik aidatından şikayet ettik. Malum biz emekliyiz. Gelirimiz az. Onlarda bundan çok mahcup olduklarını, ilerde başka kaynaklar yaratabilirlerse dernek üye aidatını düşürebileceklerini söylediler. İkinci not: Derneğin çeşitli faailyetlerde görev almak isteyen arkadaşlara oldukca açık bir yapısı var. Benim ilk izlenimim oldukca dinamik olmaları. Yazımın başında da bahsettiğim gibi güneşli bir hafta sonunda bu kadar insanı bir araya getirmek oldukca maharet ister. Bu yönüyle herkesi de kutlamak gerekir. Üçüncü not: Dernek büyüdükçe halk müziği, sanat müziği koroları kurulabilir, piknikler yapılabilir. Çeşitli kurslar düzenlenebilir, sosyal sorumluluk projelerinde yer alınabilir. Bize de bu tür faaliyetlere zevkle katılmak düşer. Selam ve sevgiler PERİHAN TUNÇBİLEK 30 NİSAN 2010 TELEKOMCULAR DERNEĞİNİN NOTU: 1) Yüksek Lisansını yapmış, kadın ve kadın sorunları üzerine kafa yoran bir RADİKAL yazarı, üyemiz olarak ve güzel yazılarıyla sitemize renk katarak bizi onurlandırmıştır. 2) Bayan üye sayımızın artması bizi mutlu eder. 3) Derneğimiz tüm Telekomcular gibi eski şehirlerarası personeline de açıktır. Daha önce de duyurduğumuz gibi, derneğimizi , bayan arkadaşlarımızın günleri, kutlamaları için tahsis etmeye hazırız. 4) Duyuru konusunda eksikliğimiz olduğu doğrudur. Derneğimizin duyurularını almak isteyen arkadaşlarımız; e-posta adreslerini bildirirlerse, açıklamalarımızı, duyurularımız ileterek bu eksikliğimizi bir nebze gideririz.
MUZAFFER ÜNVER´İN BABASI VEFA
Dr. MEHMET HOZİKLİGİL VEFAT E
MUSTAFA LÜTFİ UZUNER VEFAT ET
ÜLKÜ ALTINOK VEFAT ETTİ.
ERDAL ERDEM´İN KIZI EVLENİYOR
TUNAY AKBULAK VEFAT ETTİ.
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
TÜLİN FİDAN VEFAT ETTİ.
FEVZİYE ÖĞRETMEN VEFAT ETTİ
SÜLEYMAN DEMİREL´İ ANIYORUZ
ARAŞTIRMACI YAZAR FAZLI KÖKSAL
NİHAT BAŞKAYA VEFAT ETTİ.
RAMAZAN BAYRAMI MESAJI.
HALİL YALÇIN BÖBREK NAKLİ OL