REKABET KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI. | Telekomcular Derneği

REKABET KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI.REKABET KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI.

Tarih: 2011-04-17

TÜRKNET GENEL MÜDÜRÜ CEM ÇELEBİLER: REKABET KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI.
TürkNet Genel Müdürü Cem Çelebiler, ADSL taşınabilirliğinin sektöre hareketlilik getirdiğini belirterek, bu taşınabilirliğin telefon hizmetlerinde de olması gerektiğini söyledi. Türk Telekom'un sabit tarafta hala yüzde 90'ı aşan bir pazar payının bulunduğunu kaydeden Çelebiler; "Pazarın rekabete açılması başladı. Ama kağıt üstünde kaldı." dedi.
Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca Güral Otel'de gerçekleştirilen 5. Telekom Zirvesi'ne katılan Çelebiler, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Sektörün genel durumu hakkında görüşleri sorulan Çelebiler, çok uzun süredir rekabetin bulunmadığı sabit hat sektörünün bir kaç yıldır rekabete açıldığını ifade etti. Alternatif operatörlerin fiber döşeyebildiklerini ve kendi alt yapılarını kurabildiklerini dile getiren Çelebiler, şunları belirtti: "Ancak pratikte bir sürü sıkıntı var. Fiber döşemeye çalışıyoruz. İzinler alınamıyor. Belediyelerle sorunlar var. Bu işleri çözmeye çalışıyoruz. Türk Telekom'un birçok yerde atıl duran alt yapısı var. Onu paylaşalım diyoruz. Özellikle Avrupa'da internet tarafında patlama var. Eskiden 1- 2 megabit iyiydi. Şimdi 10-20 ve 100 megabitlerden bahsediyoruz. Türkiye biraz geride kaldı. Bunları nasıl çözeceğiz? 100 megabitlere basıl ulaşacağız? Çok istekli yatırım yapmak isteyen alternatif operatörler var. Bu konuda da Türknet çok ciddi yatırımlar yapıyor. Ama bazı şeylerde ciddi sıkıntı yaşlanıyor. İzinler alamıyoruz. Bu hatları döşeyemiyoruz."
Türkiye'nin çok gözde, iyi sonuçlar veren ve hızlı büyüyen bir ekonomisinin bulunduğunu anlatan Çelebiler, bu büyümeyi bazı sıkıntılardan dolayı telekom sektöründe göremediklerini ifade etti. Sabit tarafta sektörün bir süredir oldukça durgun olduğunu vurgulayan Çelebiler; "Sektör oldukça durgun. Geniş bant tarafta öyle. Hatta telefon hat sayısında bir azalma var. Mobil daha hareketli, ama mobil tarafında da bir yavaşlama var. Bunu çözmek istiyoruz. Bazı önlemler alabilirsek 2011 yılının daha iyi olacağını düşünüyorum. Yapısal olarak sektöre baktığımızda Türk Telekom'un sabit tarafta hala yüzde 90'ı aşan bir pazar payı söz konusu. Bir yandan liberalleşme ve pazarın rekabete açılması başladı. Ama kağıt üstünde kaldı." dedi."SEKTÖR YERİNDE SAYIYOR"
Avrupa ülkelerine bakıldığında pazar payının alternatif operatörler için yüzde 40 ila 50'lere varırken yerleşik eski operatörün de yüzde 50 ila 60'lara gerilediğinin görüldüğüne dikkati çeken Çelebiler, şöyle konuştu: "Şimdi yavaş yavaş Türkiye'de de bunların yaşanacağını düşünüyoruz. Eğer bunlara çözüm bulabilirsek, pazarın büyümesiyle Türk Telekom'un pazar payı azalır, ama daha büyük bir pazarda Türk Telekom'a da önemli işler düşer. Rekabet sayesinde yenilikçi hizmetler ve daha yüksek hızlar sağlanacak. Sektör gerilemeye başladı ve yerinde sayıyor. Avrupa'daki değişime göre biz geriye düşmeye başladık. Hiç de normal değil. Bunlar gerçekleşirse tekrar sektör canlanır diye ümit ediyoruz."Alternatif operatörler içinde TürkNet'in çok ciddi büyüme içinde olduğunu ve abone sayısının 100 bin civarlarında bulunduğunu kaydeden Çelebiler, geçen yıl yüzde 40, ondan önceki sene yüzde 60 büyüdüklerini söyledi. Bu yılki bütçelerinde büyüme oranının yüzde 47 olduğunu belirten Çelebiler; "Bu zorluklara rağmen TürkNet adına diyebilirm ki çok iyi bir dönemdeyiz. Çok hızlı büyüyoruz. Bunların sonunda ciddi sayıda abonemiz artıyor. Hala baktığınızda pazar payı alternatif operatörlerin yüzde 10'un altında. Hala ufak bir şeyi temsil ediyoruz. Bunun kökten bir değişmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.
"SABİT HAT TAŞIMAK İSTİYORUZ"ADSL taşınabilirliğinin bir kaç ay önce başladığını anımsatan Çelebiler, bunun sektöre heyecan ve hareketlilik getirdiğini dile getirdi. Bu taşımanın aynısının telefon hizmetlerinde de olmasını istediklerine dikkati çeken Çelebiler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık bir ADSL abonesi numara taşınabilirliğinde olduğu gibi çok basit bir şekilde hattını bir başka operatöre taşıyabiliyor. Biz bunun aynısı sabit telefon taşınabilirliğinde de olması lazım. Bunlar çok kolay olmuyor. Sabit hat taşımak istiyoruz. Hepimiz biliyoruz ki GSM'de çok etkin bir taşıma yaşandı. Sabitte henüz bu etkinliği yaratamadık. Bu sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Bunları çözebildiğimizde tüketici tercihini kullanabilecek. Tüketicinin daha fazla alternatifle karşı karşıya gelmesi daha iyi fiyat alması, daha yüksek hızlara kavuşması ve daha fazla kampanyadan istifade edilmesini sağlayabilecek. Bu da tüketicinin lehine olacak."

TELEFONLAR HAVA İLE ŞARJ OLACA
BİLİŞİM 500 ARAŞTIRMASI
1 GB İNTERNET İÇİN 2,25 DOLA
GOOGLE´UN İLGİNÇ HİKAYESİ
TELEFONLARDAN APLİKASYONLAR Sİ
NESNELERİN İNTERNETİ VE GÜVE
ULAK HİZMETE GİRDİ
TURKCELL´DEN DİYARBAKIR&a
TR UZANTILI 400 BİN ALAN ADI V
YERLİ BAZ İSTASYONU TESLİMATI
BTK:BAZ İSTASYONUNA YAKIN OLMAK
BİLİŞİMİN EN İYİLERİ
OGER 22 MİLYAR TEMETTÜ ALDI
SİBER ZORBALIK YAYGINLAŞIYOR
NETAŞ´IN 50. YILI
TURKCELL UKRANYANIN 4G İHALESİ
TURKCELL DİYALOG MÜZESİNE ÖD
CEP VE İNTERNETTE YENİ DÖNEM
TURKCELL’İ ALKIŞLIYORUZ.
GSM OPERATÖRLERİNE KIYAK MI?