SORUNLAR VE SORULAR II | Telekomcular Derneği

SORUNLAR VE SORULAR  IISORUNLAR VE SORULAR II

Tarih: 2011-09-21

SORUNLAR VE SORULAR  II (DENGE TAZMİNATI).
31.03.2006 Tarih 26125 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5473 Sayılı yasa ile 375 Sayılı KHK’ye eklenen bir hüküm ve bu hükme istinaden alınan YPK’nun 08.05.2006 Tarih ve 2006 T/17 Sayılı kararıyla Sözleşmeli ve Kapsamdışı personele 01.01.2006-30.06.2006 Dönemi için ayda 40.00 TL. 01.07.2006-31.12.2006 döneminde de 80.00 TL ek ödeme yapılması kararlaştırılmış, daha sonraki yıllarda alınan YPK kararları ile bu ek ödemeler artırılmış, son yıllarda alınan YPK kararlarında da söz konusu ek ödemeler unvanlara göre çeşitlendirilmişdir.
Ancak Türk Telekom’dan ayrılanların maaş nakil ilmühaberleri düzenlenirken, söz konusu ek ödemeler, personelin nakil maaşına ilave edilmedi.
Bu durum üzerine bazı arkadaşlar Maaş Nakil İlmühaberinin yeniden düzenlenmesi talebiyle Türk Telekom aleyhine davalar açtılar, pek çoğu bu davaları kazandılar. Türk Telekom bu kararları Temyiz etti.
Danıştay 5. Dairesinin 22.06.2010 tarih ve  E: 2010/88 K.2010/4718 sayılı Kararıyla Türk Telekom’dan ayrılan personelin denge tazminatı alabileceğine karar verdi. Bu ilk kararı başka Danıştay kararlar izledi.
Söz konusu Danıştay kararlarının duyulması üzerine, binlerce eski Türk Telekom Çalışanı, İdare Mahkemesine dava açmak üzere Türk Telekom’a dilekçe vermeye başladı.
Hatalı düzenlenen Maaş Nakil İlmühaberlerinin Yeniden Düzenlenmesi amacıyla İdare Mahkemelerine açılan davalarda, idare mahkemelerinin ardı ardına Görevsizlik kararı verdikleri yolunda haberler almamız üzerine, nedenini araştırdık. Ortada bir Uyuşmazlık Mahkemesi kararı olduğunu öğrenmemiz üzerine  Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümü’nün 2010/56 Esas ve 2010/157 Karar Sayılı, 05.07.2010 Tarihli kararına ulaştık.
Bu karardan sonra, İdare Mahkemelerinin “Görevsizlik Kararı” vermeleri kaçınılmazdı. Bu da, İdare Mahkemelerinde Türk Telekom aleyhine dava açacak arkadaşlarımızın, Türk Telekom’a fuzulen vekalet ücreti ödemeleri, göz göre göre zarara uğramaları demekti.
Pek çok hukukçu ile görüştükten sonra, arkadaşlarımızın zarara uğramaması için hemen bir açıklama yaparak;
a)    TÜRK TELEKOM aleyhine İDARE MAHKEMELERİNE açılacak davalarda, Mahkemelerin büyük ihtimalle görevsizlik kararı vereceklerini, bu davaların kazanılma şansının azaldığını,
b)    Denge Tazminatına ilişkin davalar ya Türk Telekom’a karşı İş Mahkemesinde, ya da Çalışılan (Naklen Gidilen ) Kurum aleyhine İdare Mahkemelerine karşı açılması gerektiğini,
c)     İş Mahkemelerinde, Türk Telekom’da çalışılan dönemdeki alacakları almak da mümkün olabileceğinden, davaların Türk Telekom’a karşı İş Mahkemesinde açılmasının daha uygun olacağını,
d)   Tüm uyarılarımıza rağmen, Türk Telekom aleyhine idare mahkemelerinde dava açan arkadaşlarımızın talepleri ile ilgili olarak İdare Mahkemelerinde görevsizlik kararı verilmesi halinde, Danıştay dava masraflarının yalnızca harçlarla sınırlı kaldığı ve kaybedilse dahi Türk Telekom’a vekalet ücreti ödenmeyeceği için konuyu Danıştay’a taşımalarının uygun olacağını,
Belirttik.
Biz bu açıklamayı yaparken, kendi kişisel veya duygusal düşüncelerimizle değil, Uyuşmazlık Mahkemesinin bu konudaki kararlarını esas aldık.
Derneğimizin bu yöndeki açıklamalarına rağmen, sosyal ağlarda oluşturulan bazı gruplar ve bazı avukatlar ısrarla Türk Telekom aleyhine İdare Mahkemelerinde dava açılması gerektiğini savundular. Ancak ilginçtir, bu grupların yöneticilerinin çok büyük bir bölümü Türk Telekom aleyhine değil, Çalıştıkları kurum aleyhine İdare Mahkemelerine dava açtılar.
Açıklamalarımıza kulak vermeyerek, açıklamalarımızdan sonra Türk Telekom aleyhine İdare Mahkemelerine açılan bine yakın davada İdare Mahkemeleri Görevsizlik kararı verdi. Bu kararlar sonucu arkadaşlarımız Türk Telekom’a toplamda yüz binlerce lira vekalet ücreti ödemek durumunda kaldılar. (Davaları duruşmasız açanlar 500 TL, duruşmalı açan arkadaşlarımız ise 1000 TL civarında Türk Telekom’a vekalet ücreti ödediler)
Derneğimizin avukatları ise, isteyen üyelerimiz için İş Mahkemelerinde dava açtılar.
Hem Türk Telekom’a karşı İş Mahkemesine hem de çalışılan kuruma karşı İdare Mahkemesine dava açan arkadaşlarımız da oldu.
Bu arada, “Danıştay Dava Daireleri Kurulu”nun, Hatalı düzenlenen Maaş Nakil İlmühaberlerinin Yeniden Düzenlenmesi amacıyla açılan davalarda İdari Yargı’nın yetkili olduğu yolunda karar verdiği  haberi duyuldu.
Söz konusu kararı görmeden, incelemeden, bu konuda Hukukçuların görüşünü almadan açıklama yapmak istemedik.
Kararı gördük, inceledik, güvendiğimiz hukukçuların görüşlerini aldık.
Bir sonraki yazımızda, “Danıştay Dava Daireleri Kurulu Kararı”nın sonuçlarını tartışacağız. Daha sonraki yazılarımızda, bir avukatın internet sitesinde ileri sürdüğü “Kurumları Aleyhine Dava Açanların kazanamayacağı, kazanmaları halinde bile, bu farkı alamayacakları” iddiasını ve İş Mahkemesinde Dava Açanların Durumlarını değerlendireceğiz.

POSTA ÇALIŞANLARININ MÜCADELE
KDK´NIN YEŞİL PASAPORT GÖRÜ