SORUNLAR VE SORULAR IV (ÇALIŞTIKLARI KURUM ALEYHİNE DAVA AÇANLAR).
Derneğimize gelen bazı e-postalarda; “Bir avukatın web sitesinde ‘Çalıştığınız kuruma karşı açılan davanın kazanıldığını, yani sizlerin 40+40 olarak nitelendirdiğiniz EK TAZMİNATIN, çalıştığınız kurumca ödenmesine karar verildiğini kabul edelim. Davanın kazanılması, Size herhangi bir maddi yarar sağlamayacaktır.Mahkeme kararında belirtilen ek tazminat (40+40) Davacının çalıştığı kamu kurumundaki kadro maaşına ilave edilecektir. Ne var ki kadro maaşına ilave edilen bu miktar, fark tazminattan kesilecek ve Davacının eline geçen miktar değişmeyecektir.’ Denmektedir. Bu konudaki görüşünüzü bildirir misiniz?”sorusu yöneltilmektedir.
Türk Telekom aleyhine, İdare Mahkemesine açılan davalarda, Türk Telekom, davanın içeriğine göre, Husumet*, Zamanaşımı** ve Görevsizlik***; İş Mahkemelerinde açılan davalarda “Husumet” itirazlarında bulunmaktadır.
Çalışılan, Kurum aleyhine açılan davalarda; kurumun, Husumet, Zamanaşımı veya görevsizlik itirazlarında bulunması mümkün değildir.****
Bu nedenle çalışılan Kurum aleyhine açılan davalarda, usul yönünden herhangi bir sorun yoktur.
Çalışılan Kurum aleyhine açılan davalarda, geçmişe yönelik herhangi bir hak alınamamakla birlikte “Ek Tazminat”ların maaşa ilavesi mümkün olmaktadır.
Çalışılan Kurum aleyhine dava açıp kaybeden az sayıda arkadaşımız olmuşsa da; çalışılan kurum aleyhine dava açıp, bunu kazanan ve Ek Tazminatı tutarları maaşlarına ilave edilen onlarca arkadaşımız vardır.
Tabii, yargının kararları da, dava dilekçelerinin içeriğine, talebin ayrıntısına ve mahkemenin bakışına/yorumuna göre farklılık göstermektedir.
Dava dilekçesindeki talebin içeriğinde hata yapılmaması koşuluyla, çalışılan kurum aleyhine açılacak Denge Tazminatı davalarının kazanılacağını/ kazanılabileceğini ve bu miktarın net maaşına ilave edilebileceğini düşünüyoruz.
* Husumet İtirazı: Türk Telekom, Konuyu Maliye Bakanlığına aktardığını, Maliye Bakanlığının maaşlara Ek Tazminatın ilave edilmemesi gerektiğini ileri sürerek, davanın Maliye Bakanlığına karşı açılması gerektiğini iddia etmektedir. Mahkemelerin büyük çoğunluğu Husumet İtirazlarını dikkate almamaktadır.
** Zamanaşımı İtirazı: Türk Telekom açılan davalarda, çeşitli gerekçelerle Zamanaşımı itirazlarında bulunmaktadır. Mahkemeler de yasalar çerçevesinde, Zamanaşımı itirazlarını kısmen ve tamamen kabul edebilmektedir.
*** Görevsizlik İtirazı: Türk Telekom’a karşı İdare Mahkemelerinde açılan davalarda, Türk Telekom başından beri görevsizlik itirazında bulunmuş, Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarından sonra İdare Mahkemeleri çok sayıda görevsizlik kararı vermiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Kararından sonra Görevsizlik kararlarının verilmeyeceği veya çok az sayıda verileceği düşünülmektedir.
**** Her maaş dönemi, yeni bir dava açma başlangıcı olduğu için, Çalışılan Kurum aleyhine açılan davalarda , zamanaşımı defi ileri sürülemez. (Bu konuda bakınız: Danıştay Beşinci Dairesinin 2007/5943 Esas, 2009/7249 Sayılı Kararı) . Çalışılan Kurum kamu kuruluşu, çalışan da kamu görevlisi olduğu için Görevsizlik itirazında bulunulamaz.
|