1.5 SANİYEDE BİR VİRÜS | Telekomcular Derneği

1.5 SANİYEDE BİR VİRÜS 1.5 SANİYEDE BİR VİRÜS

Tarih: 2011-10-16

HER 1,5 SANİYEDE YENİ BİR VİRÜS ÇIKIYOR.
Bilişim Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen eğitim seminerinde konuşan Trend Micro Güvenlik Danışmanı İnanç Ilgın, her 1.5 saniyede yeni bir bilgisayar virüsünün ortaya çıktığını belirterek, siber güvenliğin günümüzün en büyük tehlikelerinden biri olduğunu söyledi. Siber suçlar Amerika’da 1 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturuyor. Bir başka deyişle, siber suçların Amerikan ekonomisine zararı 1 trilyon dolar. Ilgın, “Dünya genelinde 1.8 milyar internet kullanıcısı var. Zararlı yazılım sayısı ise 45 milyon. Yeni bir virüsün ortaya çıkma süresi ise 1.5 saniye. Yani her 1.5 saniyede yeni bir bilgisayar virüsü ortaya çıkıyor.” dedi. Teknolojinin hayatın içine girmesiyle tüm etkinliklerin artık web üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Ilgın, “Özellikle de sosyal medyanın kullanımıyla web etkinliklerimiz arttı. Bununla birlikte de web üzerinden gelen riskler de artış gösterdi.” şeklinde konuştu.
Daha önce siber saldırıları gerçekleştirmek için daha çok teknik bilgilere gerek vardı. Trend Micro Güvenlik Danışmanı İnanç Ilgın şunları söyledi: “Bu konuda da yöntemler değişti ve uzman ‘hacker’ların yazdığı saldırı yazılımlarını satın alarak, herkes saldırı düzenleyebilir hale geldi. Saldırılar, daha çok Zeus Builder ve Spy Eye yazılımlarıyla gerçekleştiriliyor. 2 bin dolarınız varsa bu tür programları satın alıp siber saldırı düzenleyebiliyorsunuz. Saldırı yapmak bu kadar kolaylaşmış durumda. Eskiden siber saldırı yapmak yetenek isteyen bir şeydi. Zeus Builder’ın ortaya çıkışından sonra saldırı amaçlı ‘bot net’lerin (zararlı yazılım bulaşmış bilgisayarın kontrolü) sayısında önemli artış gözüktü ve saldırı tespiti de o oranla güçleşti. Herkes siber saldırı düzenleyebilir ve siber suçlu olabilir duruma geldi. 10 bin dolara ‘bot net’i de , eklentileri de gerekli yazılımları da satın alıp, kendi siber saldırı ağınızı kurabiliyorsunuz. İnternet kullanıcıları kendilerine e-posta içinde gelen hemen hemen her linki açıyor. Bu linkler bilinçsizce açıldığı için, virüs bilgisayara kullanıcı farkında olmayan bulaşabiliyor. Daha sonra bilgisayarlar kullanıcı farkında olmadan saldırı ağının bir parçası haline geliyor.”
Ilgın, “10 bin tane zararlı yazılım bulaşmış bilgisayarın kontrolünü 1000 dolara satın alabiliyorsunuz. O bin kullanıcının, bilgisayarlarının saldırılarda kullanıldığından haberi bile olmuyor. Saldırı için ‘bot net’ (zararlı yazılım bulaşmış bilgisayarın kontrolü) satın aldığınızda, bu hizmeti verenler çok profesyonel çalışıyor. Sorun halinde çağrı merkezi desteği bile veriyor.” dedi. Saldırılarda bir başka boyut da, kredi kartı bilgileri pazarı. Ilgın’ın verdiği bilgiye göre, kredi kartı bilgilerini internet ağlarından bir şekilde ele geçiren internet korsanları, her kredi kartı bilgisini 15 dolara satıyor. Bu bilgileri satın alanlar kredi kartlarını kullanıyor. Kredi kartı bilgisi çalanlar bu bilgilerle işlem yapmıyor. Çünkü riske girmiyor. Kredi kartı bilgisini satın alanlar mali suçları işliyor. Siber saldırganların, webmoney adında kendi para birimleri var. Bir webmoney bir dolara karşılık geliyor. Çaldıkları bilgileri ya da saldırı için gerekli yazılımları bu para birimiyle satıyorlar. Hala şu an pek popüler olmayan ICQ yazılımıyla haberleşiyorlar.
İnternet korsanlarının bilgi ve kredi kartı bilgisi çalmak için son zamanlarda tercih ettiği metotlardan biri de sahte antivirüsler. Trend Micro Güvenlik Danışmanı İnanç Ilgın, “Sahte antivirüs yazılımlarıyla saldırganlar bilgisayarları ele geçirip, içindeki bilgileri çalıyor. Bugüne kadar Windows platformunda ortaya çıkan sahte antivirüsler son olarak Mac platformu için de ortaya çıktı. Sahte antivirüsler bilgisayara virüs bulaşmış izlenimi veriyor ve temizlik işlemi başlatıyor. Temizlik sonrasında çok sayıda virüs bulunduğu uyarısı çıkıyor ve temizlemek için kredi kartı bilgilerinin girilmesi ve yeni bir antivirüs satın alınmasını istiyor. Bu saldırganlar bilgisayarlara hem zararlı yazılım bulaştırıyor hem de kredi kartı bilgilerini de ele geçiriyor. Maalesef bu tür ekranlar çıktığında çok sayıda kullanıcı paniğe kapılıp onay veriyor.” şeklinde konuştu.
TELEFONLAR HAVA İLE ŞARJ OLACA
BİLİŞİM 500 ARAŞTIRMASI
1 GB İNTERNET İÇİN 2,25 DOLA
GOOGLE´UN İLGİNÇ HİKAYESİ
TELEFONLARDAN APLİKASYONLAR Sİ
NESNELERİN İNTERNETİ VE GÜVE
ULAK HİZMETE GİRDİ
TURKCELL´DEN DİYARBAKIR&a
TR UZANTILI 400 BİN ALAN ADI V
YERLİ BAZ İSTASYONU TESLİMATI
BTK:BAZ İSTASYONUNA YAKIN OLMAK
BİLİŞİMİN EN İYİLERİ
OGER 22 MİLYAR TEMETTÜ ALDI
SİBER ZORBALIK YAYGINLAŞIYOR
NETAŞ´IN 50. YILI
TURKCELL UKRANYANIN 4G İHALESİ
TURKCELL DİYALOG MÜZESİNE ÖD
CEP VE İNTERNETTE YENİ DÖNEM
TURKCELL’İ ALKIŞLIYORUZ.
GSM OPERATÖRLERİNE KIYAK MI?