Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 7

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 27
SOSYAL DEVLET VE TELEKOM ÖRNEĞİ | Telekomcular Derneği
 
 
SOSYAL DEVLET VE TELEKOM ÖRNEĞİ

Tarih: 2010-01-19

SOSYAL DEVLET VE TELEKOM ÖRNEĞİ


PERÄ°HAN TUNÇBÄ°LEK


Eskiden bir abonenin adres tarif ederek istediÄŸi numaraları aldığı 118 servisi, her saniyesinin para kazandırdığı ticarethaneye dönüÅŸtü

Para olursa her ÅŸeye sahip olduÄŸumuz ÅŸu dünyada sosyal refah devleti nedir? Üstatların kelamı ya da politikacıların eyleminden anlaşılır mı? Ä°yi midir, kötü müdür, faydalı mıdır faydasız mıdır? Bunları bilmiyorum. Ama Türkiye’nin iktisadi kalkınma sürecinde ortaya çıkacak çeliÅŸkileri törpülemek amacıyla çok partili dönemden 80’lere uzanan süreçte sosyal refah uygulamalarının yapmış olduÄŸunu biliyorum. Özellikle 1961 Anayasası vatandaÅŸların sivil özgürlük ve sosyal haklarını ayrıntılı bir ÅŸekilde tanımlayarak, Cumhuriyet’in vatandaÅŸlık anlayışına yeni boyut kazandırmıştır. Buna göre vatandaÅŸ iÅŸçiye; grev hakkı, sosyal güvenlik, saÄŸlık ve konut gereksinimi, ailenin, annenin ve çocuÄŸun korunmasını da kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸ haklar sunmuÅŸtur. Her ne kadar hak verilmez alınır dense de; bu haklar 90’ların sonunun da geri verilmek üzere vatandaÅŸa emanet bırakılmıştır.

Yukarıdaki evvel zaman hikâyesine uyacak bir gerçeÄŸi anlatarak bilemediÄŸim soruların ben de sizlerle birlikte cevap arıyorum:

1983 yılında PTT’nin Ankara Åžehirlerarası Servisi’nde iÅŸe baÅŸladığımda fazla maaÅŸ verilmezdi. Ancak maaÅŸ dışında mesai ve ikramiye verilir, eve gidiÅŸ-dönüÅŸümüz servisle saÄŸlanırdı. Ayrıca kurum bazı memuruna lojman tahsis eder, alış veriÅŸ yapmak için kantinler açardı. Hatta ordu yardımlaÅŸma derneÄŸine benzeyen Biriktirme Yardım Sandığı vasıtasıyla çalışana düÅŸük faizle para da verilirdi. Kent içinde sosyal tesisler, kent dışında yazlık ve kışlık kamp lar, küçük çocuklar için kreÅŸ, bi raz büyüyenler için yaz kursu, liseye gidenler için meslek lisesi bile aç ılmıştı. Bunun yanı sıra santralde çalışana süt, hat bakımındakine elbise, bayram ve yeni yılda nöbetli çalışana istihkak dağıtılırdı. Bu güzelliÄŸe ek olarak her yıl geçmiÅŸ günlerin anısına hatıra pulu verir, memur ise pulları satmak için anında giÅŸeye giderdi. Yine de parasız kalmış memura arkadaÅŸları altın günün ilk sırasını verir, bunun yetmediÄŸi yerde dostlar arasında yardım toplanırdı.

Kurum 1987-1994 yılları arasında sözleÅŸmeli çalışanına o kadar çok para verdi ki, çalışan personel kolundaki bilezikleri saymaktan yoruldu. Zaten personel “çok para gelecek,” diye özelleÅŸtirme döneminde bu yüzden uyudu. Gerçi kazanılan paranın hayata nasıl yansıdığı çalışanın sınıfsal özelliÄŸine baÄŸlıydı. Dışarıda geçirilen zamanın sıklığı, kalitesi ve uzunluÄŸu aynı iÅŸi yapanları sınıfsal olarak ayıklıyordu. Hafta da birkaç kez dışarıda yemek yiyen, tatil ve eÄŸlencesinden geri kalmayan için bu ayrım olaÄŸandı. Ancak bunu yapamayanlar için özellikle sosyal tesislerde geçirilen zaman veya yaz kamplarda yapılan bir-iki haftalık tatil moral ve eÄŸlence kaynağı olurdu.
Kültürel sermayesi ya da sosyal sermayesi güçlü olanlar kendileri ötekilerden farklı yerde buluyordu. Gezmeyi seven farklılar için, UludaÄŸ kış kampı beÅŸ yıldızlı otellerle aynı sosyal ortamı daha ucuza saÄŸlardı. Orada her sınıftan, her unvandan, her meslekten insanla insan olduÄŸumuzu hatırlatan kayak, kartopu, kızak, kardanadam gibi iÅŸler birlikte yapılırdı. Mesela Tarık Akan gibi sinema yıldızı sizinle aynı oda da kayak ayakkabılarını deÄŸiÅŸtirir, aynı barda eÄŸlenir; hayranı olduÄŸunuz mütevaziliÄŸini yakından görmenize olanak saÄŸlardı. Yani devlet böyle ÅŸey ler yapardı. Yani devlet bir ÅŸeyler yapardı. Yani devlet vatandaşına eÅŸitmiÅŸ hissini uyandırırdı.

Åžimdi çağın tüm imkânları hikâye oldu. Ne yaÅŸanılan günler ne de onlara ait hatıralar kaldı. 2000’li yıllarda Telekom akıl almaz atılımlar yaparak, tüm hizmetlerini özelleÅŸtirdi. Eskiden 12 merkez üzerinden yaklaşık 19 milyon sabit hat kullanıcısına hizmet veren 118 servisi, geliÅŸmiÅŸ teknik alt yapıyla daha hızlı ve katma deÄŸerli hizmet vermeye baÅŸladı* Alt yapısını bu ÅŸekilde düzenleyen kurum, hizmetleri karşılayacak yeni personel almak yerine öncelikle 118 hizmetlerini taÅŸeron bir firmaya devretti. Firma bilgisayarlı çalışmaya daha yatkın, çoÄŸunluÄŸu üniversite öÄŸrencisi gençleri tam ve yarı zamanlı, daha az ücretle kadınlı-erkekli çalıştırmaya baÅŸladı. Zamanla aracı firmada aradan çekilerek çaÄŸrı merkezinin iÅŸletmesi 2005 yılında özelleÅŸen Telekom’a kaldı.
Ancak geçmiÅŸte ete-kemiÄŸe bürünen abone-memur iliÅŸkisi deÄŸiÅŸmiÅŸti. Eskiden bir abonenin adres tarif ederek istediÄŸi numaraları aldığı 118 servisi, her saniyesinin para kazandırdığı ticarethaneye dönüÅŸtü. Ayrıca bütün servisleri aramak da ücretli hale geldi. Ancak çaÄŸrı merkezinde çalışanların sorunları da bitmedi. Yeni personelde iÅŸ yoÄŸunluÄŸu ve yorgunluktan söz ediyor, yaptıkları iÅŸte gelecek görmüyordu. Sendikalar ise bu personelle iliÅŸki kurma konusunda sıkıntılar yaşıyordu.

Çünkü geliÅŸen teknoloji yanlızca tarihi meslekleri ortadan kaldırmakla kalmamış, güvencesiz ve örgütsüz çalışma ortamı çalışanlar arasında sosyalleÅŸme olanaklarını da ortadan kaldırmıştı. Åžehirlerarası kadınlarının ısrarla üzerinde durdukları arkadaÅŸlık, birbirini kolama, açığını gizleme, kardeÅŸlik gibi olgular yok olmuÅŸtu. GeçmiÅŸte devletten maaÅŸ aldığı halde PTT’nin kapısına kilit vuran memura “Belki sorunları vardır,” diye amiri, müdürü, karşı merkezin memuru, hatta abone anlayışla karşılayıp hiç hesap sorulmazken, bugün tüm denetimin makinelere baÄŸlı olduÄŸu çaÄŸrı merkezleri çalışanları bir hatası sonucu kapı önüne konuyordu. Artık makinelerin denetlediÄŸi, tek tek bireylerin baÅŸarısına dayalı rekabetçi düzen geçerliydi. Yani devletimiz sosyal olmadığı için insanımızın da soysallığı (asaleti) kaybedildi.

 

Bu Haber 2545 defa okunmuÅŸtur.
KARÄ°A YOLUNDA BÄ°R NEFES ARASI
ATATÃœRK´ÃœN Ä°NÖNÃœ&acut
ÅžERÄ°FE SEMERCÄ°´NÄ°N Ä°L
TÜRK TELEKOM İŞÇİLERİ DİR
NAÄ°LE DEMÄ°R AMELÄ°YAT OLDU
TT´DA OGERİN HİSSELERİ SATIL
AVRUPANIN EN İYİ PULUNU SEÇEL
21 AYDA 1,5 MÄ°LYAR DOLAR KAZANA
UYGULAMAYI KALDIRMAZSANIZ YANDIN
EYVAH TELEFONUM ÇALINDI! NE YAP
YERLÄ° BAZ Ä°STASYONUNDAN Ä°LK G
YSK; SEÇSİS ÇOK GÜVENLİ
PTT´YE ALINACAK 2500 KİŞİ İ
TURKCELL 2300 KİŞİ ALACAK
1472 YENÄ° BAZ Ä°STASYONU
RTÃœK TELGRAF MEMURU
TÃœRK TELEKOMDAN ŞİKAYET ÃœSTÃ
TÜRK TELEKOM GERÇEĞİ
TELEKOM ÜST YÖNETİMİ YENİDE
ERMENÄ° TEZLERÄ°-TURKCELL VE REK
BU KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
 
  Copyright © 2006-2011 Telekomcular Dernegi
Web sitesinde yer alan yazi,resim ve materyaller izinsiz kullanilamaz,kopyalanamaz!