TÜRK DİLİ BİLİŞİM FORUMU | Telekomcular Derneği

TÜRK DİLİ BİLİŞİM FORUMUTÜRK DİLİ BİLİŞİM FORUMU

Tarih: 2011-11-18

Türk Cumhuriyetleri Bilişim ve Ortak Terimler Alanında İş Birliği Forumu Kazakistan`ın başkenti Astana’da başladı
Kazakistan Kültür Bakanlığı Dil Komitesi, Türk Dil Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Bilişim Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Foruma ilgili ülkelerden temsilciler katılıyor.

Kazakistan Kültür Bakanlığı Dil Komitesi Başkanı Şerubay Kurbanbayulı, Türk dili konuşan ülkeler arasında Türkçe’nin kullanımını kolaylaştıracak ve ortak terim zenginliğini artıracak çalışmaların desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’den gelen heyete başkanlık eden Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Türk Cumhuriyetleri Bilişim İşbirliği Çalışma Grubu Başkanı Nezih Kuleyin, 9 yıldır süregelen ve düzenli olarak yapılan bu toplantıların ehemmiyetli olduğunu söyledi. Sözden çok iş yapmak gerektiğini hatırlatan Kuleyin, terim değiş tokuşunun ve ortak terim kulanımına geçiş için çalışmaların devem ettiğini söyledi.

Özbekistan Milli Üniversitesi Dil Bilimi Bölüm Başkanı Hamidulla Dadabayev, Türk cumhuriyetlerinde Latin alfabesine geçişin ortak alfabe kullanılması adına büyük bir adım olduğunu söyledi. Nüfusu azalan ve asimile olmaya başlayan Türk topluluklarındaki dilin korunması adına acilen çalışmaların başlatılması gerektiğini vurgulayan Dadabayev, Türkçe’nin statüsünü artırarak gençleri bu dili öğrenmeye teşvik etmek gerektiğini kaydetti.
İki gün sürecek forum kapsamında Türk Cumhuriyetlerinin Terim Hazinesini Oluşturma Deneyimi, Terim Yapımı ve Terim Değişimi, Karşılaştırmalı Terim Yapımındaki Sorunlar ele alınacak.
Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, Çuvaş, Saha, Azerbaycan ve Tataristan’dan yetkililerin katıldığı forumun yarın ki oturumunda Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi Koray Özer ve Prof. Dr. Eşref Adalı da birer sunum yapacak.