Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 7

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 27
TWİTTER’İN SAVUNMASI BİR TÜRK’TEN | Telekomcular Derneği
 
 
TWİTTER’İN SAVUNMASI BİR TÜRK’TENTWİTTER’İN SAVUNMASI BİR TÜRK’TEN

Tarih: 2012-01-29

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey “sansüre başladınız” diye eleştirilince, dünyanın en büyük mikroblog sitesini ABD’de yaşayan bir Türk öğretim üyesi Zeynep Tüfekçi’nin kaleme aldığı yazıyla savundu. Zeynep Tüfekçi, blog yazısında, Twitter’ın ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı öne sürülen yeni politikasının yanlış anlaşıldığını anlatıyor.

ABD merkezli, 300 milyonu aşkın kullanıcıya sahip mikroblog sitesi Twitter, atılan bir “tweet” o ülkenin yasalarını ihlal ediyorsa, sadece o ülkede bu ‘tweet’e erişimin engelleneceğini açıklamıştı. ABD’nin dünya basın özgürlüğü endeksinde 47. sıraya gerilediği bir dönemde bu uygulama “mikrosansür” diye eleştirildi. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ise sessizliğini tek bir açıklamayla bozdu. Dorsey, Twitter hesabından bizzat yorum yapmasa da, ABD’de yaşayan bir Türk’ün yazısını yeniden yayınlayarak (retweet ederek) pozisyonunu belirledi. O yazı, Kuzey Carolina Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan, aynı zamanda Harvard Üniversitesi “İnternet ve Toplum” bölümünden özel burs kazanan Yrd. Doç. Zeynep Tüfekçi’ye (27) ait. technosociology.org adresli kendi blogunda yazan genç akademisyen, Twitter’daki yeni kısıtlamaların neden ifade özgürlüğü için yararlı olacağını düşündüğünü özetle şöyle anlattı:
Silme yok, aşmak kolay
1- Twitter daha önce mahkeme kararı verilmiş ise bir kullanıcının sansürlenmesi istenen mesajını (tweet) tüm dünyada siliyordu. Yeni uygulamada silme yok. Sadece o ülkede o mesaja erişim engelleniyor.
2- Twitter sonuçta kurulu sistemleri ve ülkelerin kanuni haklarını gözardı edemezdi. Aksi şekilde davransa, daha fazla ülke Twitter’ı tamamen bloke edecekti. Kullanıcılar Twitter’ın tamamına “proxy” gibi yavaş, tâli yollardan bağlanmak zorunda kalacaktı.
3- Yeni uygulama şeffaf bir şekilde yapılacak. “Sansürlenen” tweet’e tıklandığında bu yönde bir mesaj görüntülenecek. Sansürlenen tüm mesajlar “chillingeffects.org/twitter” adresinde listelenecek.
4- “Mikrosansürün” çevresinden dolaşmak mümkün. (Türkiye’de bazı kullanıcıların Youtube’a erişim engellemesini aşarken yaptığı gibi) farklı bir ülkeden Twitter’a bağlanıyor gibi görünmenizi sağlayacak IP ayarlarıyla bu oldukça kolay.
5- Sonuçta Twitter ifade özgürlüğü savaşını tek başına veremez ve ülkelerin yönetimlerini veya kanunlarını değiştiremez.

Karartma protestosu

Twitter, her ülkeden çıkan her mahkeme kararını uygulamayacağını, “haklı” ve “meşru” kararlara göre yerel sansür yapacağını vurguluyor. Fakat Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerdekiler başta olmak üzere birçok ifade özgürlüğü savunucusu öfkeli. Dün binlerce Twitter kullanıcısı #TwitterBlackout etiketini (hashtag) kullanarak siteyi boykot etti. Dünyaca ünlü Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei, Twitter’ın mikrosansür uygulamasının gerçeğe dönüşmesi halinde, hesabını kapatacağını açıkladı.
İlk dakikalarında dünya çapında “trend” olan konunun daha sonra bu listeden çıkması yeni bir sansür tartışması doğurabilir. Yapılan ölçümlere göre önceki gün tüm dünyada sosyal medya kullanıcılarının yüzde 50’si bu konuyu tartıştı.

Bilgi notu

Suudilerin Twitter’a 300 milyon dolar yatırması ertesinde başlayan uygulamanın, şirketin Çin pazarına giriş hazırlığıyla ilgili olduğu da öne sürülüyor.

Kaynak: Hürriyet

Bu Haber 3422 defa okunmuştur.
TELEFONLAR HAVA İLE ŞARJ OLACA
BİLİŞİM 500 ARAŞTIRMASI
1 GB İNTERNET İÇİN 2,25 DOLA
GOOGLE´UN İLGİNÇ HİKAYESİ
TELEFONLARDAN APLİKASYONLAR Sİ
NESNELERİN İNTERNETİ VE GÜVE
ULAK HİZMETE GİRDİ
TURKCELL´DEN DİYARBAKIR&a
TR UZANTILI 400 BİN ALAN ADI V
YERLİ BAZ İSTASYONU TESLİMATI
BTK:BAZ İSTASYONUNA YAKIN OLMAK
BİLİŞİMİN EN İYİLERİ
OGER 22 MİLYAR TEMETTÜ ALDI
SİBER ZORBALIK YAYGINLAŞIYOR
NETAŞ´IN 50. YILI
TURKCELL UKRANYANIN 4G İHALESİ
TURKCELL DİYALOG MÜZESİNE ÖD
CEP VE İNTERNETTE YENİ DÖNEM
TURKCELL’İ ALKIŞLIYORUZ.
GSM OPERATÖRLERİNE KIYAK MI?
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
 
  Copyright © 2006-2011 Telekomcular Dernegi
Web sitesinde yer alan yazi,resim ve materyaller izinsiz kullanilamaz,kopyalanamaz!