Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 7

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 27
ALTYAPILAR PAYLAŞILMALI... | Telekomcular Derneği
 
 
ALTYAPILAR PAYLAŞILMALI...ALTYAPILAR PAYLAŞILMALI...

Tarih: 2012-03-20

Sektörün ortak sözü: “Alt yapılar paylaşılmalı”

Turkcell, Avea, Vodafone ve Turksat CEO’ları mevcut altyapıların bedelleri karşılığında kullanıma açılması gerektiğini duyurdu, Türk Telekom’a mesaj gönderildi.

Evsahipliğini Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak’ın yaptığı toplantının şirket yetkilileri arasında Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, Vodafone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray, Avea CEO’su Erkan Akdemir ve Türksat CEO’su Özkan Dalbay yer aldı.

Açılış konuşmalarının ardından BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık’ın başkanlığında panel düzenlendi. Panelde Avrupa Toplulukları Markalar Birliği (ECTA – European Communities Trade Mark Association) temsilcisi Tom Ruhon ve NTT Batı Japonya Kıdemli Başkan Yardımcısı George Kimura görüşlerini paylaştı. Her iki uzman da Avrupa ve Uzak Doğu’daki yüksek penetrasyonun nasıl sağlandığı konusunda kısa birer sunum gerçekleştirdi.

“Artan veri trafiği nasıl karşılanacak?”

Panelde söz alan Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, kısa sürede Türkiye’nin hızlı internet konusunda önemli mesafe kaydettiğini, daha da iyisini yapmak için gayret sarf ettiklerini dile getirdi. Sadece mobil operatör olarak tanımlanmak istemediklerini aktaran Ciliv, 10 ilde fiber internet hizmeti sunabildiklerini hatırlattı.

Dünya Mobil Kongresi’ndeki sorunun “artan veri trafiğinin nasıl karşılanacağı” olduğundan bahseden Ciliv, ülkemizdeki altyapıların paylaşıma açılması gerektiğinin üzerinde durdu. Türk Telekom’da mevcut bulunan altyapıyı kastederek, aynı bölgede bir kez daha ilk yatırım maliyetine katlanılmasına gerek olmadığını belirten Ciliv, işbirliğinin öneminden söz etti. Turkcell CEO’su, bazı belediyelerin de altyapı yatırımlarını desteklemek yerine, para kaynağı olarak görmesinin de gelişimin önüne geçtiğini dile getirdi.

“İnternet yatırımları toğlumsal fırsat eşitliğini de beraberinde getirecektir”

Mobil piyasanın hızla büyüdüğünü aktaran Vodafone CEO’su Serpil Timuray, bu gelişimin hızla artacağını hatta yakın zamanda dünyadaki akıllı telefon sayısının bilgisayarları geçeceğini hatırlattı.

Timuray’a göre, dünya geniş bant yatırımlarını artırıyor ve ülkemizde de sürdürülebilir şartlarda altyapının satın alınmasıyla gelişim hızı artacak. Farklı operatörlerin aynı bölgelerde altyapı yatırımlarında bulunmasının mükerrere neden olacağını belirten Vodafone CEO’su, altyapıların açılması gerektiğini yineledi.

“Rekabet ve yatırıma izin verilmeli”

Artık 2000 yılındaki veri trafiğinin sadece bir ayda gerçekleştiğinin bilgisini veren Avea CEO’su Erkan Akdemir, mobil cihaz ve tablet maliyetinin Avrupa’ya göre yüksek olmasının önemli bir sorun olduğunu işaret etti.

Ülkemizde Avrupa’da olduğu gibi somut hedefler olmadığını dile getiren Akdemir, “GSM’in mucidi olan Avrupa bile ABD ile Uzak Doğu’nun gerisinde kalmaya başladı. Bu nedenle özellikle BTK’nın sürdürülebilir rekabet ve yatırım fırsatları için destek vermesi gerekiyor” dedi.

Hemen her konuşmacı gibi altyapıda paylaşım olması gerektiğini vurgulayan Akdemir, adil rekabet ortamının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

“FATİH projesinin altyapısı yetersiz”

Bilgi toplumu olma yolunda ilerleyen ülkelerde geniş bantın önemine dikkat çeken Turksat CEO’su Özkan Dalbay, “Bunun yanında içerik üretimi çok önemli. Yazılım, uygulama, oyun gibi içeriklere de yatırım gerekiyor” dedi. Her eve fiber bağlantı sunmanın, içerik olmadığı takdirde, kendilerini yalnızca Google’ın dağıtıcısı haline getireceğinin altını çizen Dalbay, gelişim sürecinde operatör bağımsız bir modele geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Finansman ve hukuki düzenlemelerdeki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasının yatırımların önünü açacağını dile getiren Dalbay, teşvik ve vergi indirimlerinin çok önemli olduğunu aktardı. FATİH projesinde de şimdiden pilot projenin bile altyapısının yetersiz olduğunu tespit ettiklerini sözlerine ekleyen Dalbay, devlet tarafından doğrudan destek gerektiğini belirtti.

 

Evren Gülyaşar-btnet.com.tr

Bu Haber 3999 defa okunmuştur.
TELEFONLAR HAVA İLE ŞARJ OLACA
BİLİŞİM 500 ARAŞTIRMASI
1 GB İNTERNET İÇİN 2,25 DOLA
GOOGLE´UN İLGİNÇ HİKAYESİ
TELEFONLARDAN APLİKASYONLAR Sİ
NESNELERİN İNTERNETİ VE GÜVE
ULAK HİZMETE GİRDİ
TURKCELL´DEN DİYARBAKIR&a
TR UZANTILI 400 BİN ALAN ADI V
YERLİ BAZ İSTASYONU TESLİMATI
BTK:BAZ İSTASYONUNA YAKIN OLMAK
BİLİŞİMİN EN İYİLERİ
OGER 22 MİLYAR TEMETTÜ ALDI
SİBER ZORBALIK YAYGINLAŞIYOR
NETAŞ´IN 50. YILI
TURKCELL UKRANYANIN 4G İHALESİ
TURKCELL DİYALOG MÜZESİNE ÖD
CEP VE İNTERNETTE YENİ DÖNEM
TURKCELL’İ ALKIŞLIYORUZ.
GSM OPERATÖRLERİNE KIYAK MI?
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
 
  Copyright © 2006-2011 Telekomcular Dernegi
Web sitesinde yer alan yazi,resim ve materyaller izinsiz kullanilamaz,kopyalanamaz!