SOSYAL MEDYADA SANSÜR | Telekomcular Derneği

SOSYAL MEDYADA SANSÜRSOSYAL MEDYADA SANSÜR

Tarih: 2012-07-11

RedHack’in Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesini hacklemesinin ardından AKP’li yetkililerin açıklamalarına Alternatif Bilişim Derneği’nden tepki geldi. Dernek, korku ortamı yaratılarak, insanların neyi, nasıl, ne kadar söyleyeceğinin belirlenmek istendiğine dikkat çekti.

RedHack’in Dışişleri Bakanlığı sitesine yönelik eyleminin ardından AKP’li yetkililerin internet üzerinde yarattığı baskı ortamına Alternatif Bilişim Derneği’nden tepki geldi.

“Hedef sansür ve otosansür”
RedHack'in Dışişleri Bakanlığı sitesini kırıp, yabancı elçilik çalışanlarına ait belgeleri yayınlamasının ardından “yetkili” bazı kişi ve gruplarca sosyal medyada korku söyleminin yayılmaya başlandığına değinilen açıklamada, bu söylemin hedefinin sansür ve otosansür olduğu dile getirildi.

"Neyi, nasıl, ne kadar söyleneceğimiz belirlenmek ve sınırlanmak isteniyor”
“Türkiye'de yurttaşların kime destek olacağını, neyi, nasıl, ne kadar söyleyebileceğini belirlemek ve sınırlamak istiyorlar” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Eylemin ardından ABD'nin girişimleri ile Redhack'in Twitter hesabı kapatıldı ve Dropbox ilgili dökümanları sildi. Ardından Redhack, jet hızıyla bir terör örgütü ilan edildi. Bunun için bir manifestoya sahip olmaları ve amblemlerindeki orak çekiç gerekçe gösterildi. Bu izaha muhtaç bir hukuk garabetidir. Türkiye, Dünya'nın en çok terör suçlusuna sahip ülkesidir. Bunun nasıl mümkün olabildiği bu örnekten anlaşılabiliyor. Çünkü her aykırı ses terörist ilan edilmekte ve TMK'ye tabii tutulmaktadır.”

Redhack'in eylemlerinin politik eylemler olduğunun belirtildiği açıklamada, bu tip eylemlerin suç olarak değerlendirilmesine karşı kimi hukukçuların tersi yönde görüş bildirdiğine dikkat çekildi.

"Twitter hesabının kapatılması kabul edilemez"
"Anonymous, RedHack, WikiLeaks gibi organizasyonların ortak özellikleri bilgiyi gizleyen, manipüle eden ve bu sayede iktidarlarını diledikleri gibi sürdüren kapalı yapılara karşı savaş açmış olmalarıdır" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hiç kuşkusuz ki bunda kamu/yurttaş yararı da vardır. Basit, adi bir suç olarak değerlendirilemezler. İtiraz edilecek diğer önemli bir nokta ise Twitter hesabının kapatılmış olmasıdır. Bu kabul edilmez bir durumdur. RedHack Twitter hesabı aracılığı suç işlememiştir. Hack eylemlerini Twitter aracılığı ile yapmamış, kimseye hakaret etmemiş, nefret söylemi üretmemiştir. Twitter'in yaptığı müdahalenin ABD hükümeti baskısı dışında hiç bir mantıklı gerekçesi yoktur. Twitter bu baskı karşısında boyun eğmiş, ifade özgürlüğüne dokunmuştur. Sansür yapmıştır. "

Olayın ardından RedHack'e destek veren, onlara sempati duyan ve eylemlerini alkışlayanların da "teröre" yardım etmiş olacakları yönünde mesajlar verildiğinin belirtildiği açıklamada, bu söylemin hedefinin açık biçimde sansür ve otosansür olduğu ifade edildi.