KEP NELER GETİRECEK | Telekomcular Derneği

KEP NELER GETİRECEKKEP NELER GETİRECEK

Tarih: 2013-04-03

Türkiye Noterler Birliği Vakfı’nın sahibi olduğu TNB KEP, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr.Tayfun Acarer’in katılımıyla düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde uzun yıllardır kullanılan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sisteminin, ülkemize özgü hukuksal alt yapısı tamamlandı. Ülkemizde, 1 Temmuz 2012 tarihli yeni Türk Ticaret Kanunu ile yürürlüğe giren Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), yasal olarak geçerli elektronik yazışma ve bildirim olarak tanımlanıyor. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için zorunlu hale getirilen KEP uygulaması, tüm e-iş süreçlerini hızlandıracak güvenli bir iletişim altyapısı sunuyor.

KEP, ihtar, ihbar, başvuru, dilekçe, sözleşme feshi, ihale, teklif, sözleşme paylaşımı, şirket beyannameleri, fatura, ekstre, talimat gibi gönderileri, anonim şirketlerin toplantı çağırıları gibi bildirimleri, elektronik ortamda yapabilmeyi sağlıyor ve bu iletileri yasal bir bildirim haline getirerek, güvenli ve hızlı biçimde karşı tarafa ulaştırıyor. Ayrıca, KEP ile kurumlar yasal tebligatları elektronik olarak alabilecekler.

KEP ile Neler Yapılabilecek?

İlişki içinde olunan bir kişi veya kuruluşa, e-posta yolu ile güvenli ve zaman damgalı yasal bir bildirimde bulunulabilecek.

Göndereceğiniz e-postanın ne zaman, kim tarafından, kime yollandığı, gönderilen kişinin posta kutusuna hangi tarih ve saatte ulaştığı, alıcı tarafından ne zaman okunduğu belgelenebilecek.

Göndereceğiniz e-postanın ekli dosyaları ile birlikte orjinal hali korunacak

KEP ile göndereceğiniz önemli bir e-posta, gönderdiğiniz kişi veya kuruluş tarafından almadık, bize ulaşmadı, bilgimiz yok gibi gerekçelerle inkar edilemeyecek.

E-posta ile yapacağınız bildirim yasal bir bildirim haline gelecek, uyuşmazlık durumlarında da gönderdiğiniz e-posta hukuki bir delile dönüşecek.

KEP gönderileri 20 yıl saklanacak

KEP ile gönderilecek belge ve içerik özellikleri KEP hizmet sağlayıcı kuruluş tarafından 20 yıl süre ile saklanmak zorunda. Dosya içeriğinin görülmediği KEP uygulamasında, kullanılan özel bir teknoloji sayesinde sadece o veriyi tanımlayan dosya izi (hash değeri) alınıyor. Belgenin “parmak izi” olarak da tanımlanabileceği bu uygulama, taraflar arası uyuşmazlık halinde delil özelliği taşıyacak ve adli mercilerin vereceği kararlarda belirleyici olacak.