TÜKETİCİNİN PARASI ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA! | Telekomcular Derneği

TÜKETİCİNİN PARASI ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA!TÜKETİCİNİN PARASI ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA!

Tarih: 2014-01-09

Gsm Operatörlerinin Haksız Kazançları, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Aktarılacak.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda kabul edilen kanun tasarısının yasalaşması halinde tüketicilerin GSM operatörlerinden alacaklarının iki yıl sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına aktarılacağını iddia etti.

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri" başlığıyla 60'ı aşkın maddeden oluşan tasarının, Plan ve Bütçe Alt Komisyonundan geçtiğini söyledi.

Maddelerden birinin, cep telefonu ve internet abonelerini yakından ilgilendirdiğini belirten Ağaoğlu, "Onaylanması durumunda GSM operatörlerinin tespit edilen ve tüketiciye iade edilmeyen haksız kazançları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına aktarılacak" dedi.

Ağaoğlu, uygulamayla ilgili bilgilere, tasarıda yer verildiğini dile getirdi.

Tasarının ilgili maddesinin içeriğine değinen Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Tasarıda, tüketicilerin cep telefonu operatörlerinden alacaklarının devlete devredilmesi öngörülüyor. Tasarı bu haliyle kanunlaştığı takdirde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından işletmecilerin tüketicilerden haksız tahsilât yaptığı tespit edilerek iade edilmesine karar verildiği halde iki yıl aboneye geri ödenmeyen bedeller, faiziyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının hesabına yatırılacak. Kanun tasarısında yer alan, 'İşletmecinin tüketicilerden haksız olarak ücret tahsil ettiğinin tespiti halinde, işletmecinin bu tutarları tüketicilerine iade etmesine karar verilir. İade tutarı, işletmecinin haksız olarak tahsil ettiği tutar ve tahsil tarihinden ödeme tarihine kadar Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun ikinci maddesinin ikinci fıkrasına göre hesaplanacak günlük avans faizinden oluşur' şeklindeki düzenleme ile tüketicilerden haksız tahsil edilen bedellerin faiziyle iadesi öngörülüyor. Aynı maddenin devamında, 'İşletmeci, tüketicilerine ulaşabilmek için kurum tarafından belirlenecek tüm yöntemleri uygulamakla yükümlüdür. Bu idari tedbirin, kurul kararının ilgili işletmeciye tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde işletmecinin tüketiciye ulaşamaması veya herhangi bir sebeple iadenin gerçekleştirilememesi nedeniyle yerine getirilememesi halinde bu iade bedelleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre araştırma ve geliştirme gelirleri olarak genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlığın merkez muhasebe birimi hesabına yatırılır' deniyor."

Ağaoğlu, GSM operatörü veya internet servis sağlayıcısına haksız ödeme yapan tüketicilerin, alacaklı olduğu kurumlara karşı zaman aşımı süresi olan 10 yıl hak arama imkanı varken iki yıldan sonra alacağının tahsilinin mümkün olmayacağını öne sürdü.

Tasarının yasalaşması durumunda abonenin, genel bütçenin sahibi olarak Maliye Bakanlığını mahkemeye verip bu tutarı geri almasının mümkün olmayacağını savunan Ağaoğlu, "Ayrıca küçük tutarlar için külfetli bir yol olduğu da ortadadır" diye konuştu.