YASAKLI SİTE SAYISINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR | Telekomcular Derneği

YASAKLI SİTE SAYISINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLARYASAKLI SİTE SAYISINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Tarih: 2014-02-10

İnternet Yayıncıları Derneği, BTK'ya yaptıkları başvurulara ilişkin açıklama yaptı. Dernek ayrıca sansüre ilişkin endişelerini de dile getirdi.

İşte İnternet Yayıncıları Derneği'nin o açıklaması:

"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) yaptığımızı çeşitli başvurularda, Türkiye'de erişimi engellenen siteleri ve bu sitelerin sayısını sorduk. Her defasında ilginç gerekçelerle olumsuz yanıt alıyoruz, devlet adeta yasaklı site sayısını gizlemeye çalışıyor.

"5651 sayılı kanunda belirtilen suçlar kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, kararı veren hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet Savcısı tarafından gereği yapılmak üzere BTK bünyesinde faaliyet gösteren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) gönderilmekte ve kararlar TİB tarafından yerine getirilmektedir. Ayrıca içerik veya yer sağlayıcının yurtdışında olması durumunda sitenin erişimine TİB tarafından doğrudan engel konulabilmektedir. Son düzenlemeyle birlikte de TİB'e doğrudan erişime engel koyma yetkisi veriliyor. BTK'ya çeşitli zamanlarda yaptığımız başvurularda Türkiye'de hangi sitelerin erişiminin engellendiğini ve bu sitelerin sayısını sorduk.

Aldığımız yanıtlarda "Yasaklı sitelerin adlarının yayınlanmasının hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağı ve adeta suç işlenmesini teşvik etmek anlamına geleceği" şeklinde anlamsız bir gerekçe sunuldu, "Ayrı veya özel bir çalışma neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi" denilerek talebimize olumsuz yanıt aldık.

İlkini 2010 yılında yaptığımız çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye'de yasaklı site sayısı 7 binden fazlaydı. Bu sayının 2013 yılı sonunda 30 bine yaklaştığını tahmin ediyoruz. TİB'in yeni düzenlemeyle doğrudan erişim engelleme yetkisine sahip olmasıyla birlikte bu sayının katlanarak artmasından endişe ediyoruz.

Tayfun Sırman

TURKCELL DİYALOG MÜZESİNE ÖD
CEP VE İNTERNETTE YENİ DÖNEM
TURKCELL’İ ALKIŞLIYORUZ.
GSM OPERATÖRLERİNE KIYAK MI?