KABLO-TV | Telekomcular Derneği

KABLO-TVKABLO-TV

Tarih: 2008-04-12

KABLO-TV DE DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR? Şu anda evlerde kullandığımız sabit telefonların PSTN (Public Switching Telephony Network) olarak tanımlanan kısaltılmış akroniminin alternatifi olan Kablo -TV ağlarına yönelik adlandırma ICDN (Integrated Cable Data Network) dur. Kablo-TV ağı ekonomik cirosu günümüzde yaklaşık 25 Milyar Dolar ve Amerika Birleşik Devletlerinde 10.000 Head-end (yayın dağıtım noktaları) ile yaklaşık 60 milyon eve Kablo-TV üzerinden dağıtım yapılmaktadır. Bu tanımlama ICDN in PSTN, PSDN (Packet Switching Data Network), PLMN (Personal Land Mobile Network) …vs gibi bir ağ gibi önemli bir alt yapı olduğunu nitelendirilmesi için yapılmış bir tanımlamadır. Şu anda Türkiye’deki 2001 yılından bu yana Kablo-TV ağları üzerinden verilebilecek hizmetlerin çeşitlerine gelince: Peki, bu hizmetleri vermek için nasıl bir alt yapı gerekiyor. Bu hizmetleri verecek alt yapısı tamamlanmış ve 2001 yılından bu yana yukarıdaki hizmetleri verebilecek alt yapı mevcuttur. Bunu örnekleyelim: Yaklaşık 2 milyon Kablo-TV müşterisi %100 ü devletin sahip olduğu alt yapı üzerinden telefon hizmetleri alabilmesine yönelik alt yapıyı kullanabilecekken şu anda bu potansiyel ekonomik ve teknolojik olarak atıl bir durumda beklemektedir. Bu servisi dünyada ITU ile çok yakın çalışan ve adı DOCSIS ( Data Over Cable Service Interface Specification) standartı olarak bilinen teknolojik çözümle CableLabs firması telekomünikasyon pazarına sunuyor. DOCSIS 1.1 versiyonunu 2000 yılında kullanmaya başladılar. Aşağıdaki şekli dikkatlice incelerseniz işin ekonomisi ortaya çıkacaktır. ABD de Graham Bell 1876 da telefonu bulduğu zaman her evde New York’da toplam telefon operatör sayısı kadar telefon vardı. Yani her eve bir per kablo çekiliyor ve sadece aynı operatöre bağlı telefonlar ilk yıllarda birbirleri ile haberleşebiliyorlardı, zira kurulan telefon ağlarının birbirleri ile ara bağlantısı (interconnection) cenaze işleri ile uğraşan Strowger’ in otomatik telefon santralını buluncaya yoktu. Strowger’in otomatik santralı bulma nedeni ticari kaygılarından dolayı çok ilginç bir hikâyedir. Bunu başka bir yazımızda anlatırız. Bugün bizim de söylemeye çalıştığımız yüzyıl öncesinde ABD de yaşanan ara bağlantı sorununu bugün günümüz Türkiye’sinde Kablo TV ağı ile sabit telefon ağı arasında olmayan yaşanmış olmasıdır. Bunun kaybı Kablo- TV üzerinden verilebilecek yukarıda sıraladığımız hizmetlerin içinde bulunan potansiyel 2 Milyon telefon kullanıcısı gelirinden ve alt yapı imkânından ekonomik olarak yararlanılamamasıdır. Bizim önerdiğimiz yakınsama (convergence) ağlarda ise bir dağıtıcı çatıya (head-end) bağlı Internet, Kablo-TV ve telefon kullanıcıları aynı ağın içinde birbirleri ile haberleşme yapabilmektedir. Burada artık her bir kullanıcıya ayrı hat çekilmemekte tek bir hat üzerinden 3 servis birden alınabilmektedir. ‘Convergence’ denilen yaklaşıma bir örnektir ve bu erişim yöntemleri maliyetler 1/3 oranında daha ekonomik olmaktadır. KABLO-TV. INTERNET VE TELEFONUN AYNI AĞ ÜZERİNDE KULLANILMASI (CONVERGENCE=YAKINSAMA) Kablo-TV erişimine sahip potansiyel İnternet müşterileri teknolojik olarak XDSL den de hızlı İnternet erişimi alabilecek alt yapıya sahip iken onlara XDSL yatırımı yapılarak ‘dual investment’ in önü açılıyor. Serbestleşme yaşayan gelişmiş ülkelerde dahi bunların düzenleme ve planlamaları yapılmaktadır. Türkiye’de Kablo-TV ağında yaşanan durumunun ismi ‘dual investment’ olarak tanımlanabilir. BİR HABERLEŞME HİZMETİNİN ALINABİLMESİ İÇİN İKİ KEZ YATIRIM YAPILIYOR. TEKNİK OLARAK İFADE ETMEK GEREKİRSE: BİR HAT ÜZERİNDEN ÇOKLU SERVİS ALINABİLECEKKEN HER BİR SERVİS İÇİN YENİ BİR HAT YATIRIMI YAPILIYOR. BU YATIRIMLARIN EKONOMİK OLDUĞUNU HİÇ BİR KİMSE İLERİ SÜREMEZ. BU DA SONUÇTA HABERLEŞME TARİFELERİNİN YÜKSELMESİNE YOL AÇABİLİYOR. Interaktif hizmetler ve Kablo-TV yayın program adedi 45 sayısında sabitlenmiştir. Mevcut alt yapı üzerinden 150 nin üzerinde Televizyon programı ve kanal verilebilir. Bu kanallardan bir kaçının eğitim kurumlarına tahsis edilmesi sonuçta tüm alt yapının bulunduğu illerde ETKİLEŞİMLİ (İnteraktif) yüksek hızlı TV yayınları ile eğitim kalitesinin artması sonucunu ortaya çıkarabilir. Bu uygulama ile tüm dünyada yerini bulan uygulamalar ile yüz-yüze (face-to-face) eğitim sağlanabilir. Biz geleceğin teknolojilerini araştırırken galiba elimizde olanın kıymetini de bilmemiz gerektiğini çok iyi düşünmemiz gerekiyor. NOT: Bu yazıda yazılan bilgiler TELEKOMCULAR DERNEĞİ’NE aittir. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

TELEFONLAR HAVA İLE ŞARJ OLACA
BİLİŞİM 500 ARAŞTIRMASI
1 GB İNTERNET İÇİN 2,25 DOLA
GOOGLE´UN İLGİNÇ HİKAYESİ
TELEFONLARDAN APLİKASYONLAR Sİ
NESNELERİN İNTERNETİ VE GÜVE
ULAK HİZMETE GİRDİ
TURKCELL´DEN DİYARBAKIR&a
TR UZANTILI 400 BİN ALAN ADI V
YERLİ BAZ İSTASYONU TESLİMATI
BTK:BAZ İSTASYONUNA YAKIN OLMAK
BİLİŞİMİN EN İYİLERİ
OGER 22 MİLYAR TEMETTÜ ALDI
SİBER ZORBALIK YAYGINLAŞIYOR
NETAŞ´IN 50. YILI
TURKCELL UKRANYANIN 4G İHALESİ
TURKCELL DİYALOG MÜZESİNE ÖD
CEP VE İNTERNETTE YENİ DÖNEM
TURKCELL’İ ALKIŞLIYORUZ.
GSM OPERATÖRLERİNE KIYAK MI?