AİLELERİ 7 BİN ÇOCUĞU YURTLARA BIRAKIYOR | Telekomcular Derneği

AİLELERİ 7 BİN ÇOCUĞU YURTLARA BIRAKIYORAİLELERİ 7 BİN ÇOCUĞU YURTLARA BIRAKIYOR

Tarih: 2015-07-20

Bozulmaya yüz tutan aile yapısı ve maddi imkansızlık şok gerçeği gözler önüne serdi. Çocuğuna bakamayan aileler yetiştirme yurtlarının kapısını çaldı. 5 ayda 6 bin 977 çocuğun devlet korumasına geçmesi için başvuru yapıldı. Yurtlara 371 çocuk daha katıldı.

Bugün gazetesinden Fatma Eren’in haberine göre, Dev­let ko­ru­ma­sı al­tı­na gi­ren ço­cuk sa­yı­sın­da göz­le gö­rü­nür ar­tış ya­şan­dı. Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı ve­ri­le­ri­ne gö­re, dev­let ko­ru­ma­sın­da ve ev ti­pi ku­rum­lar­da 2014 yı­lın­da 12 bin 171 ço­cuk ba­kım al­tın­day­ken bu sa­yı 2015 Ma­yıs ayın­da 12 bin 542’ye ulaş­tı.

KORKUTAN SAYI

Yet­ki­li­ler 5 ay­da 371 ço­cu­ğun da­ha dev­let ko­ru­ma­sı al­tı­na alın­dı­ğını be­lir­ti. 9 bin 861 ço­cu­ğun sev­gi ve ço­cuk ev­le­rin­de kal­dı­ğı­nın al­tı çi­zil­di. Bin 565’i­nin yurtlar­da ve bin 116’sı­nın da ço­cuk des­tek mer­kez­le­rin­de ba­kıl­dı­ğı kay­de­dil­di.

Aİ­LE YA­NIN­DA DES­TEK

Ge­çen yıl dev­let ko­ru­ma­sı al­tı­na alın­ma­dan ai­le ya­nın­da des­tek­le­nen ço­cuk sa­yı­sı 56 bin 18 olur­ken 2015’in ilk 5 ayın­da 6 bin 977 ço­cu­ğun dev­let ko­ru­ma­sı­na alın­ma­sı için mü­ra­ca­at ya­pıl­dı. Ba­kan­lık bu ço­cuk­la­rı yur­da al­mak ye­ri­ne ai­le ya­nın­da des­tek­le­me ka­ra­rı al­dı. Ai­le ya­nın­da des­tek­le­nen ço­cuk sa­yı­sı ise ma­yıs ayı iti­ba­riy­le 62 bin 995 ol­du. Ço­cuk­lar için ay­lık 314-565 li­ra ba­kım des­tek üc­re­ti ve­ril­di­ği be­lir­til­di.

KORUYUCU AİLELER ÇOĞALIYOR

Ko­ru­yu­cu ai­le­ye yer­leş­ti­ri­len ço­cuk sayısı 2014’te 4 bin 8 iken bu yı­lın ilk 5 ayında 4 bin 283 ol­du. 3 bin 514 koruyucu aileye yanındaki çocuklar için aylık 407 ile 730 li­ra ara­sın­da öde­me ya­pıl­dı. 13 bin 825 çocuk ise evlat edinildi.

BOŞANANLAR DA BIRAKIYOR

Ankara Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Bursa, çocukların ekonomik ve ailevi nedenlerden dolayı devlet korumasına verildiğini açıkladı. Boşanmanın bu durumda etkili olduğunu vurguladı.

Bursa, “Kimse evladını yurda vermek istemez ama bakacak durumu olmayınca mecbur kalıyorlar. İkinci bir neden ise boşanma olayları. Anne babası ayrılan çocukları ‘Devlet baksın’ diye yurda bırakıyorlar.” dedi.