EDİRNE PTT’DEN BİR VEFA ÖRNEĞİ | Telekomcular Derneği

EDİRNE PTT’DEN BİR VEFA ÖRNEĞİEDİRNE PTT’DEN BİR VEFA ÖRNEĞİ

Tarih: 2018-02-19

Dernek olarak sık sık, ülkemizde haberleşmenin gelişmesine katkısı olan meslek büyüklerimiz ile PTT ve Türk Telekom şehitlerini anıyor, PTT ve Türk Telekom’un da meslek büyüklerinin ve şehitlerimizin adını yaşatma konusunda duyarlılık göstermelerini beklediğimizi dile getiriyoruz.

Birkaç gün önce gerçekleşen bir olay, bizi son derece mutlu etti.  Edirne PTT Başmüdürlüğü 3 Mayıs 1856 günü Edirne’den İstanbul’a çekilen ilk Türkçe Telgrafın anısına, Edirne PTT Müdürlüğüne bağlı olarak çalışacak “İlk Telgraf Şubesi”  açtı.

İlk Telgraf Şubesinde, İlk Türkçe Telgraf Kod sistemini oluşturarak “Türkçe Telgraf Çekilemez” yanlış inancını yok eden, Edirne Telgraf Müdürü Mustafa Efendinin büstünün de yer aldığı bir köşe oluşturuldu. Bu köşede Mustafa Efendi’nin büstünden başka Mustafa Kemal Atatürk’ün  “Umum Telgrafçılarımızın, Teşebbüsat ve Harekâtı Milliyemize İfa Eyledikleri Fedâkarane Hizmetlerinin Milli Tarihimizde Mühim Mevkii Vardır.” Sözünün yer aldığı bir plaket, O tarihteki Telgrafhanenin fotoğrafı ve Derneğimiz Başkan Yardımcısı Fazlı KÖKSAL’ın “Posta ve Telekomünikasyon Tarihinden Portreler” kitabındaki Telgrafçı Mustafa Efendi’yi anlatan yazısından alıntılanmış İlk Telgraf başlıklı bir metin çerçevelenmiş olarak  yer almaktadır.

Bu kadirbilir davranışları nedeniyle teşekkür etmek amacıyla kendisini aradığımız Edirne Bölge Müdürü Bülent Uğurtepe, şubeye “İlk Telgraf” isminin verilmesi için PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik tarafından kendisinden önceki PTT Başmüdürü Mustafa Nalbant’a talimat verildiğini, bu nedenle kendisine teşekkür etmeyi borç bildiğini, kendisinin de çalışma arkadaşlarıyla birlikte, Mustafa Efendi’nin büstünü bulduklarını, onu en etraflı olarak anlatan yazı olduğu için Fazlı Köksal’ın kitabında yer alan yazıyı çerçeveleterek astıklarını, ayrıca Edirne Telgrafhanesini resmini temin ettiklerini ve bu Büyük Atatürk’ün telgrafçılar hakkındaki unutulmaz sözüne de o köşede yer verdiklerini ifade etmiştir. Ayrıca İlk Telgrafhanenin orijinal haline benzer şekilde inşa etmek üzere çalışma başlattıklarını söylemiştir.

Telekomcular Derneği olarak biz de bu uygulamada emeği geçen bütün PTT yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz… Düşündükleri Edirne Telgrafhane binasını orijinal yapıya uygun halde inşa edilmesi projelerini de en kısa zamanda hayata geçirmelerini diliyoruz.

MUZAFFER ÜNVER´İN BABASI VEFA
Dr. MEHMET HOZİKLİGİL VEFAT E
MUSTAFA LÜTFİ UZUNER VEFAT ET
ÜLKÜ ALTINOK VEFAT ETTİ.
ERDAL ERDEM´İN KIZI EVLENİYOR
TUNAY AKBULAK VEFAT ETTİ.
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
TÜLİN FİDAN VEFAT ETTİ.
FEVZİYE ÖĞRETMEN VEFAT ETTİ
SÜLEYMAN DEMİREL´İ ANIYORUZ
ARAŞTIRMACI YAZAR FAZLI KÖKSAL
NİHAT BAŞKAYA VEFAT ETTİ.
RAMAZAN BAYRAMI MESAJI.
HALİL YALÇIN BÖBREK NAKLİ OL