TÜRKÇE KLAVYE ZORUNLULUĞU GELİYOR | Telekomcular Derneği

TÜRKÇE KLAVYE ZORUNLULUĞU GELİYORTÜRKÇE KLAVYE ZORUNLULUĞU GELİYOR

Tarih: 2012-07-03

Hükümetin hazırladığı yeni düzenlemeye göre Türk müşterilere sunulduğu halde Türkçe olmayan hemen her şey gözden geçirilecek. Türkçe seferberliği kapsamında kamu kurumlarında kullanılan bilgisayarlara da Türkçe 'F' klavye zorunluluğu getirilecek.

Günlük hayatta kullanılan hemen her cihazda Türkçe menü olacak. Ayrıca Fatih projesi çerçevesinde öğrencilere dağıtılacak bütün tabletler F klavye olacak. İmzalar bu şekilde atıldı. Satılan bilgisayar, tablet, cep telefonları gibi bütün klavyeli elektronik cihazların, F klavyeli olarak tüketiciye sunulması planlanıyor. Türkiye'de satışa sunulan otomobillerin göstergelerinin Türkçe olması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çalışmalara başladı. Tabelalarında yabancı kelimeler kullanan yerli mağaza ve firmalardan ekstra tabela vergisi alınması düşünülüyor. Yürütülen çalışmaların, birkaç ay içerisinde AKP yetkili kurulları ile Bakanlar Kurulu'nun da gündemine gelmesi bekleniyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'in öncülük ettiği kapsamlı çalışmanın en önemli ayağını bilişim sektörü oluşturuyor. Türkiye'de piyasaya sürülen bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi klavyeli bütün elektronik cihazların F klavye olacağını belirten Ekrem Erdem, "Bunu başarmak istiyoruz. Bu konu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordineli yapacağı bir iş. Oldukça köklü değişiklikler olacak." bilgisini veriyor. Otomotiv sektörüyle ilgili girişilen hazırlık konusunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, "Arabaların göstergeleri Türkçe olacak. Bunlar çok zor şeyler değil. Mesele bir irade meselesi." diyor. Şu anda Adalet Bakanlığı'nın işe eleman alırken F klavye imtihanına tabi tuttuğunu hatırlatıyor. Bu uygulamanın genişleyerek bütün kamu kurumlarına yayılacağını belirtiyor.

Bu Haber 1974 defa okunmuştur.