Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 7

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/ayarlar.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 24

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/umitseno/telekomculardernegi.org.tr/haberdetayi.php on line 27
SMART SAMENA NEDİR | Telekomcular Derneği
 
 
SMART SAMENA NEDİRSMART SAMENA NEDİR

Tarih: 2013-03-21

Güney Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki 25 ülkeyi içine alan ve Türkiye’nin de dahil olduğu SAMENA Telekomünikasyon Konseyi, 2012 yılına ait Bilgi ve İletişim Teknolojileri Değerlendirme ve Sayısallaşma Çalışmasının (ICT Assesment and Digitization Study) sonuçlarını açıkladı.

Konsey, SMART SAMENA adı verilen plan dahilinde bölgeye 2020 yılına kadar bilgi teknolojileri alanında yapılacak 235 milyar dolarlık yatırımın ekonomiye 1,25 trilyon dolar katkıda bulunacağını öngörüyor.

Güney Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi, kısaca SAMENA olarak isimlendiriliyor. Bölgede aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 25 ülke var. Yaklaşık 800 milyonluk nüfusuyla küresel gelirin yüzde 7’sinden sorumlu. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 60’ını, doğalgaz rezervlerinin yüzde 40’ını elinde tutuyor. Bölgedeki ülkelerin ekonomisindeki hızlı gelişim özellikle dikkat çekici.
Bu bölgedeki mevcut büyümeyi daha da hızlandırmak ve fırsatları daha iyi değerlendirmek için sayısallaşma büyük bir önem taşıyor. Dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi SAMENA bölgesinde de sayısal teknolojiler sosyal hayatta, profesyonel iş hayatında veya eğitim alanında daha sık kullanılıyor. Kurumlar iş süreçlerini bu yeni dünya düzeni çerçevesinde yeniden şekillendiriyor, pazar yaklaşımını değiştiriyor, sayısal teknolojileri iş açısından avantaja dönüştürmek için uğraşıyor.
Sayısallaşma aynı zamanda yeni inovasyonları da beraberinde getiriyor ve ülkelerin ekonomik anlamda daha iyi rekabet edebilmesi için yeni fırsatlar doğuruyor. Bu konuda paylaşılan bazı örnekler gerçekten de dikkat çekici. Örneğin akıllı su arıtma tesislerinin su kaybını yüzde 25-50 arasında azalttığı ifade ediliyor. Singapur’da akıllı trafik kontrol sistemleriyle trafik kazaları yüzde 15, trafik sıkışıklığı yüzde 20 azalmış. ABD’de akıllı enerji dağıtım ağlarının karbondioksit salınımına etkisi yüzde 5, ki bu 53 milyon aracın yoldan çekilmesi anlamına geliyor.

SAMENA ülkeleri sıralamada geri kalıyor
SAMENA bölge ülkeleri de bu önemin ve ülke ekonomisine yapacağı katkıların farkında. Bölgedeki 15-35 yaş arası gençler üzerinde yapılan ankete katılanların yüzde 10’unun internette günde 3 saatten fazla zaman geçirdiği ortaya çıkmış. Bölgenin çoğunluğunu oluşturan gençler, ekonomi ve sağlık gibi alanlarda yapılacak reformların ancak sayısal teknolojilerle mümkün olabileceğini düşünüyor.
Bu konulara önem verildiği belli, peki ama bölgede mevcut durum nasıl? SAMENA Telekomünikasyon Konseyi, bu alandaki durumu daha iyi görmek üzere gerçekleştirilen Bilgi ve İletişim Teknolojileri Değerlendirme ve Sayısallaşma Çalışmasının (ICT Assesment and Digitization Study) sonuçlarını 6 Mart’ta Türk Telekom’un ana sponsorluğunda İstanbul’da gerçekleştirilen “Beyond Connectivity 2013” etkinliğinde paylaştı. Bu çalışmada bölgedeki ülkeleri genişbant internet hızından ve e-ticaret sektörünün etkinliğine kadar 23 farklı kriterde değerlendirmeye almışlar. Bölgedeki ülkeleri de bu kriterlere göre dünyanın 179 ülkesiyle kıyaslamışlar.
Çalışmanın sonuçları pek de parlak sayılmaz. Bölgenin sayısal anlamda en gelişmiş 18 ülkesi, halen sayısallaşma konusunda “gelişmekte olan” veya “sınırlandırılmış” ülkeler olarak değerlendiriliyor. Ayrıca bölgedeki 25 ülkenin yarısından fazlası dünya sıralamasında ilk 100’e bile girememiş.
Dahası da var. 2009-2011 yılları arasındaki gelişim temel alındığında bölge ülkelerinin sıralaması ortalama yüzde 4,6 gerilemiş. Booz & Company sayısallaşma endeksine göre altyapı gelişimi dışında bölgede kayda değer bir ilerleme yok. Kullanım oranı değerlendirmesinde 25 ülkenin bir tanesinin bile sıralamada üste doğru yol alamamış olması da dikkat çekici.


 

Bu Haber 1851 defa okunmuştur.
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE´
ERDOĞAN GÜMÜŞ CUMALIKIZIK ´
e-SIM İLE YÜKSEK GÜVENLİK
TÜRK TELEKOM´DAN eSİM A
BATUHAN YILMAZ´IN BABASI VEFAT
BUGÜN 10 KASIM
HALKA ARZDAN BUGÜNE EN YÜKSEK
BEŞİR´LERİN ANNESİ VEFAT ET
TÜRK TELEKOM SARAN GRUP İŞBİ
ABDULLAH TEKBUDAK´IN ANNESİ VE
TURPEX
ZAFER TEKBUDAK´I TEBRİK ZİYAR
ARAŞTIRMACILARLA İLGİLİ KANU
ZAFER TEKBUDAK EGO GENEL MÜDÜR
PTT HİKAYE ŞİİR KOMPOZİSYON
SİBER GÜVENLİK KAMPI
SOKAĞA ÇIKMA YAŞAĞI BAŞLADI
KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN.
19 MAYIS KUTLU OLSUN.
5G CORONA´YI TETİKLEYİCİ UNS
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
 
  Copyright © 2006-2011 Telekomcular Dernegi
Web sitesinde yer alan yazi,resim ve materyaller izinsiz kullanilamaz,kopyalanamaz!