FERİDUN BİLGİN UDH BAKANI | Telekomcular Derneği

FERİDUN BİLGİN UDH BAKANIFERİDUN BİLGİN UDH BAKANI

Tarih: 2015-03-03

Seçim Nedeniyle UDH Bakanı Değişti. Yeni Bakan Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin.

Malum, seçim öncesinde kanun gereği bazı bakanlıklar boşaltılır. Bunlardan birisi de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıdır. Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret gerçekleştireceği Portekiz’e hareket etmeden önce, Esenboğa Havalimanı’nda, yeni ulaştırma bakanının ismini açıkladı; Feridun Bilgin.

Ankara’da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, seçim nedeniyle yasa gereği istifa etmesi gereken üç bakan ile ilgili sorulan soru üzerine “Bugün Bakanlar Kurulunda Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ, Ulaştırma Bakanımız Lütfi Elvan, İçişleri Bakanımız Efkan Ala son toplantılarına katıldılar. Kendilerine çalışmaları dolayısıyla teşekkürlerimizi ilettik” dedi.

Davutoğlu Ulaştırma Bakanlığına getirilen isimin Feridun Bilgin olduğunu açıklarken, 6 Mart son gün olduğu için o gün itibariyle göreve başlamak üzere kararlaştırıldığını belirtti.

Lütfi Elvan'ın Son Dönem Seçime Yönelik Performansı İlgi Çekici

Bu arada turk-internet.com okuyucuları için not edelim; Lütfi Elvan bu dönemki bakanlığını son olarak 4 mart 2015 tarihinde yapılacak olan "4G İhale Lansmanı" toplantısında temsil edecek.

Bu ve daha önceki Bilişim ve İletişim Sektörüne yönelik faaliyetlerinin arttığına bakarak, Elvan'ın yeni dönemde aynı bakanlık için iddialı olduğunu düşünüyoruz.

23. Dönemde Karaman Milletvekili seçilen ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığı, Türkiye Macaristan Dostluk Grubu Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği görevlerinde bulunan Elvan, 24. Dönemde TBMM'nin en prestijli komisyonu olan Plan ve Bütçe Komisyonunun Başkanı olmuştu. Yani Elvan, AKP'nin 3 dönemini tamamlamamış olan bir üyesi.

Elvan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına atandıktan sonra geçen sürede en az ilgilendiği alan "Bilişim ve İletişim" sektörü oldu. Ancak son günlerde bakanın bu konuda yoğun bir performans gösterdiğini görüyoruz. Kendi seçim bölgesindeki bilişim-telekom yatırımları bir yana, 4G konusunda da bir toplantı düzenlemesi, yeniden aynı bakanlığa gelme çabası olduğu şeklinde değerlendiriliyor.

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Bakan Olsa Ne Olur?

Olayın bir yönünü de, haberimiz üzerine bizi arayan bir telekomünikasyon sektörü yetkilisi ifade etti:

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı bakan oldu. Geçici bir dönem için bile olsa sizce bunda bir gariplik yok mu?

Bu bakan zaten tarafsız olsun diye değişmedi mi? Şimdi tarafsız olmuş oldu mu?

Yani sektörün kaderini etkileyebilecek bakan ya da müsteşar aynı zamanda nasıl olur da sektörün bir şirketinin yönetim kurulunda yer alır? Sektöre bile tarafsız değil. Açıkca taraf oluyor. Bu absürd bir durum.

Türk Telekom yönetim kurulunda olmak demek, görevi icabı o şirketi karlı yapmak demektir. Oysa müsteşar deyince, sektörle ilgili bir sorumluluktan bahsediyoruz.

Zaten müsteşar olarak Yönetim Kurulunda bulunması bir yanlışlıktı şimdi bakan olması bu yanlışı ikiye katladı.

Üstelik bu ilk sefer olmuyor. Daha önce Binali Yıldırım döneminde, bu hata İsmet Yılmaz ve Habib Soluk ile de yapıldı. Böyle devam edip gidiyor.

Özelleştirme nasıl yapılır, kamu payı nasıl korunur vs henüz acemilik dedik ama hala 10 sene sonra bir ticari şirketin yönetiminde bulunan kişi aynı zamanda sektörden sorumluysa. Bu olamaz. Bakan olarak hiç olmaz.

Hem etik açıdan yanlış, hem ticari açıdan, hem de devlet yönetimi-kamu kültürü açısından.

Tabi bu tür düşünceler, sektördeki pek çok kişide var. Üstelik bilinen bir şey; Bilgin'in kısa bir süre sonra Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan istifa edeceğini göreceğiz muhtemelen ama seçim AKP'nin beklediği şekilde sonuçlanırsa, tekrar müsteşarlığa ve yönetim kuruluna döneceğine hemen hemen eminiz. Çünkü Binali Yıldırım döneminde, İsmet Yılmaz ve Habib Soluk örneklerinde bunu bir kaç kez yaşadık.

AKP iktidarının bu tür konularda etik olmayı öğrenmesinin zamanı gelmedi mi?

Feridun Bilgin

Seçim döneminin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını üstlenen Bilgin, 11 ay önce bu bakanlığın Müsteşarlığına atanmıştı.

1964 yılında Sivas’ta doğan Feridun Bilgin, 1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmasının ardından 1985-1987 yılları arasında Yıldız Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans yaptı.

İş hayatına 1986 yılında Devlet Planlama Teşkilatı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı olarak başladı ve 1991 yılında Planlama Uzmanı, 1992 yılında ise aynı yerde Grup Başkanı olmasını takiben aynı sene Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü görevine atandı.

1996-1999 yılları arasında T.C. Üsküp Büyükelçiliği’nde Ekonomi Müşaviri görevinde bulundu.15 Ekim 2003 tarihinde Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdür Vekili görevine, 2 Kasım 2007’de ise aynı göreve asaleten atandı.

30 Haziran 2010’da Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili görevine atanan Feridun Bilgin, 30 Temmuz 2010 tarihinde aynı göreve asaleten atandı. 29 Nisan 2014 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı, 30 Nisan 2014 tarihinde Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

İyi derecede İngilizce bilen Feridun Bilgin evli ve iki çocuk babası.

Kaynak:

Fusun S.Nebil
turk-internet.com

Telekomcular Derneği Yönetim Kurulu olarak, Sayın Feridun Bilgin’i tebrik eder, başarılar dileriz.